11 June 2015

Be prepared!

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kaifa halukum? Semoga semuanya sihat sejahtera di bawah jagaan Allah. InshaaAllah. Alhamdulillah, Allah masih mengizinkan jari jemari ini untuk terus melakar tinta bagi menyentuh hati hati yang merindukan tarbiah. Alhamdulillah.

Ramadhan. Bulan yang sangat dinanti-nantikan oleh semua Muslimin dan Muslimat di seantero dunia. Mana tidaknya, bulan kita berpesta ibadah, bulan turunnya Al-Furqan, bulan yang terselit di dalamnya malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Masya-Allah.

Untuk pengetahuan pembaca semua, para ulama' salafus soleh yang terdahulu amat menantikan kehadiran bulan penuh barakah ni. Dari 6 bulan sebelum Ramadhan lagi, mereka telah bersiap sedia untuk menghadapi bulan ini. Wahh, hebat hebat.

Kita yang hidup di era yang serba moden ni, mungkin agak sukar untuk meniru cara para ulama' terdahulu menyambut Ramadhan. Tapi, tak salah mencuba. Yang sukar itu, kalau berjaya memang manis hasilnya.

Selalunya lah, umat Islam zaman ni, berharap cukup tinggi. Masuk Ramadhan, nak khatam 30 juzuk Al-Quran. Masuk Ramadhan, nak konsisten qiamullail. Masuk Ramadhan, takmau buang masa. Bermacam-macam agendanya. Tak salah. Tapi, alangkah ruginya bila semua benda yang dilistkan tu tak terlaksana. Bila baca balik segala list yang telah diplan, boleh setaraf dengan amalan para ulama'! Hebat hebat. Masya-Allah.

That's why, tak boleh mulut sahaja mengucap mudah. Praktikalnya yang utama. Tapi, macam mana? Practice makes perfect! Ingat! Godaan syaitan tak ada bulan Ramadhan ni. Tinggal lagi, nafsu kita mudah tak untuk dijatuhkan. How to practise? Kita start pelan-pelan. Dari Rejab, kita dah mula berjinak-jinak. Istiqamah bersedekah setiap Jumaat. Istiqamah puasa sunat hari Isnin dan Khamis. Istiqamah qiamullail setiap malam Jumaat. Istiqamah membaca Al-Quran setiap kali lepas solat fardhu dan waktu lapang. Istiqamah solat sunat rawatib. Eh, tak mustahil. Asalkan kita nak.

Ingat satu ni. Istiqamah itu hakikatnya lebih utama dari Karamah. Hadamkan. Tapi, err sekarang dah Syaaban. Tak pernah terlewat untuk berubah! Ingat apa yang Rasulullah pernah bersabda, even time huru-hara hari kiamat tu, dan ada biji benih dalam tangan, tanam! Jangan berdalih. Bila hati kata nak berubah, automatically, gerak. Jangan tangguh tangguh. Procrastination is the thief of time.

Semoga Ramadhan kali ini dapat melahirkan jiwa yang benar-benar bertaqwa. Come on guys! Daripada 365 hari, 30 hari je Allah suruh kita puasa. So, kita puasalah segala-galanya. InshaaAllah boleh! Di sini disertakan bersama link untuk satu video yang InshaaAllah bermanfaat hasil produksi Tarbiah Sentap. Sepatutnya pihak BADAR plan nak tayang waktu usrah banat Jumaat last day tu, tapi apakan daya. Perancangan Allah yang terbaik!

https://www.youtube.com/watch?v=4SXLO6yWk2s