16 March 2015

Usrah, ini semua poyo! Bhgn II

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Alhamdulillah, Allah izinkan untuk terus berkongsi sedikit ilmu tentang usrah ni. Haa, haritu, kita stop dekat matlamat usrah kan? Baiklah hari ni jom kita explore apa yang penting sangat usrah ni. Check it out!

Kenapa Rasulullah mulakan dakwah islamiyah melalui usrah ek? Kenapa bukan ceramah ramai-ramai, bacaan kitab ke... ehek, memang ada kitab kan. Nak naikkan Islam balik pun, As-Shahid Imam Hassan al-Banna menggunakan pendekatan Usrah. Tak pulak kumpulkan semua pemimpin negara Islam, muktamar. Tapi sikit-sikit. Kenapa?

Baiklah, antum pernah dengar tentang maratib 'amal? Hok aloh, guna allughatul 'arabiyah pulak. Okay, relaks relaks. Perhatikan gambar di bawah. Ehemm, Individu Muslim, Baitul Muslim, Masyarakat Muslim, Kerajaan Muslim, Daulah Islam, Empayar Islam finally Ustaziyatul Alam. Whoah, dah macam sejarah. Haa, exactly sejarah! Ingat tak lagi masa zaman Khalifah Umar al-Khattab. Hebatnya beliau, Islam menaungi 2/3 dunia! Semuanya bermula dengan usrah.


Tanya pada diri, tak teringinkah aku untuk rasa Islam menaungi dunia bukan setakat 2/3 tapi seluruh dunia. Boleh bayang tak, bila berpolitik, cara Islam, bersosial cara Islam, berekonomi cara Islam. Pendek kata, hidup kita cara Islam. Remember, Islam is the way of life! Islam bukan sekadar nama yang diperlukan untuk fill in the blank agama kita. Tapi cara hidup yang telah Allah tetapkan. Allah cipta kita, He knows the best what we need. That's why Dia wahyukan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai manual hidup kita. Tapi macam mana? Tengok la dunia hari ni. Boleh istighfar ja.

Errmm, memang susah. Tapi sampai bila nak duduk di tampuk lama? Kita start dengan diri kita. Melalui usrah, kita islah diri kita. Pastikan 10 muwasafat tarbiyah tu dah sebati dengan diri kita. Err, muwasafat tarbiyah tu amende pulak dah? Check this out!




Haaa, baru faham. Tadi tu Bahasa Arab tinggi punya! Hmm, bila semua benda ni dah sebati dalam diri, seorang individu muslim telah pun wujud. Sepuluh kot! Takut satu pun tak terlaksana nanti. Slow slow lah. Nak syurga kena usaha. Allah dah kata, syurga tu dipagari dengan kesusahan. Tak tipu. Kalau kita check surah al-Anbiya': 2, Allah dah kata, macam manalah manusia ni boleh kata dia beriman, sedangkan dia belum diuji. Hmm, so don't worry. Mujahadah itu pahit, sebab syurga tu, Allahuakbar tak terbayang dek mata.

Bila individu muslim dah ada, ramai pulak, erm erm, klimaks dalam hidup. Kahwin laa. Wah, sebut pasal kahwin, for sure senyum. Suami muslim + isteri muslimah = anak muslim/ah. Bayangkan pulak banyak keluarga muslim ni, akan hasilkan pulak masyarakat muslim. Banyak-banyak masyarakat muslim akan lahirnya negara muslim. Seterusnya negara-negara muslim bersatu menghasilkan empayar muslim. Bayangkan Ustaziatul 'Alam di mana Islam menjadi gaya hidup setiap manusia dekat muka bumi ni. Wah, mesti best kan? Tengok semua manusia berpakaian mengikut syariat Islam, berikhtilat mengikut syariat Islam, ekonomi mengikut syariat Islam. Islam itu bersifat kemajuan. Kita ikut Islam, automatically kita maju.

Jadi, ayuhlah kita islah diri kita! Tak guna angan-angan Mat Jenin sahaja. Dalam masa yang sama, kita ajak orang lain berubah jugak. Takkan nak masuk syurga sorang-sorang? Jom semua! Fastabiqul Khairat!


1 Buah Fikiran:

Anonymous said...

Nak betulkan bukan al anbiya tapi al ankabut.