16 March 2015

Usrah, ini semua poyo! Bhgn II

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Alhamdulillah, Allah izinkan untuk terus berkongsi sedikit ilmu tentang usrah ni. Haa, haritu, kita stop dekat matlamat usrah kan? Baiklah hari ni jom kita explore apa yang penting sangat usrah ni. Check it out!

Kenapa Rasulullah mulakan dakwah islamiyah melalui usrah ek? Kenapa bukan ceramah ramai-ramai, bacaan kitab ke... ehek, memang ada kitab kan. Nak naikkan Islam balik pun, As-Shahid Imam Hassan al-Banna menggunakan pendekatan Usrah. Tak pulak kumpulkan semua pemimpin negara Islam, muktamar. Tapi sikit-sikit. Kenapa?

Baiklah, antum pernah dengar tentang maratib 'amal? Hok aloh, guna allughatul 'arabiyah pulak. Okay, relaks relaks. Perhatikan gambar di bawah. Ehemm, Individu Muslim, Baitul Muslim, Masyarakat Muslim, Kerajaan Muslim, Daulah Islam, Empayar Islam finally Ustaziyatul Alam. Whoah, dah macam sejarah. Haa, exactly sejarah! Ingat tak lagi masa zaman Khalifah Umar al-Khattab. Hebatnya beliau, Islam menaungi 2/3 dunia! Semuanya bermula dengan usrah.


Tanya pada diri, tak teringinkah aku untuk rasa Islam menaungi dunia bukan setakat 2/3 tapi seluruh dunia. Boleh bayang tak, bila berpolitik, cara Islam, bersosial cara Islam, berekonomi cara Islam. Pendek kata, hidup kita cara Islam. Remember, Islam is the way of life! Islam bukan sekadar nama yang diperlukan untuk fill in the blank agama kita. Tapi cara hidup yang telah Allah tetapkan. Allah cipta kita, He knows the best what we need. That's why Dia wahyukan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai manual hidup kita. Tapi macam mana? Tengok la dunia hari ni. Boleh istighfar ja.

Errmm, memang susah. Tapi sampai bila nak duduk di tampuk lama? Kita start dengan diri kita. Melalui usrah, kita islah diri kita. Pastikan 10 muwasafat tarbiyah tu dah sebati dengan diri kita. Err, muwasafat tarbiyah tu amende pulak dah? Check this out!




Haaa, baru faham. Tadi tu Bahasa Arab tinggi punya! Hmm, bila semua benda ni dah sebati dalam diri, seorang individu muslim telah pun wujud. Sepuluh kot! Takut satu pun tak terlaksana nanti. Slow slow lah. Nak syurga kena usaha. Allah dah kata, syurga tu dipagari dengan kesusahan. Tak tipu. Kalau kita check surah al-Anbiya': 2, Allah dah kata, macam manalah manusia ni boleh kata dia beriman, sedangkan dia belum diuji. Hmm, so don't worry. Mujahadah itu pahit, sebab syurga tu, Allahuakbar tak terbayang dek mata.

Bila individu muslim dah ada, ramai pulak, erm erm, klimaks dalam hidup. Kahwin laa. Wah, sebut pasal kahwin, for sure senyum. Suami muslim + isteri muslimah = anak muslim/ah. Bayangkan pulak banyak keluarga muslim ni, akan hasilkan pulak masyarakat muslim. Banyak-banyak masyarakat muslim akan lahirnya negara muslim. Seterusnya negara-negara muslim bersatu menghasilkan empayar muslim. Bayangkan Ustaziatul 'Alam di mana Islam menjadi gaya hidup setiap manusia dekat muka bumi ni. Wah, mesti best kan? Tengok semua manusia berpakaian mengikut syariat Islam, berikhtilat mengikut syariat Islam, ekonomi mengikut syariat Islam. Islam itu bersifat kemajuan. Kita ikut Islam, automatically kita maju.

Jadi, ayuhlah kita islah diri kita! Tak guna angan-angan Mat Jenin sahaja. Dalam masa yang sama, kita ajak orang lain berubah jugak. Takkan nak masuk syurga sorang-sorang? Jom semua! Fastabiqul Khairat!


08 March 2015

Usrah, ini semua poyo! Bhgn I


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Usrah. Bila terdengar sahaja perkataan ni, apa yang terlintas dalam fikiran antum?

"Usrah untuk orang baik-baik je"

"Usrah bosan. Mengantuk!"

"Usrah..erm. Apa benda tu?"

Eh, eh. Okay, baiklah. Usrah ni, ialah satu perkataan dalam bahasa syurga yang bermaksud, 'KELUARGA'. Sistem usrah ni sebenarnya telah lama dijalankan. Sejak zaman Rasulullah lagi. Kalau boleh disimpulkan, maksudnya kalau kita join usrah ni, kita dah amalkan sunnah bagindalah ye.

Okay, sebelum kita pergi jauh tentang usrah ni, jom kita check it out dulu, sejarah usrah ni. Usrah pertama bermula di rumah al-Arqam bin abi al-Arqam. Masa ni, Islam disebarkan secara rahsia. Untuk mengelakkan tentangan hebat dari Musyrikin Quraisy, Allah memerintahkan agar Islam disebarkan secara rahsia dahulu. Dari sinilah, semakin ramai penduduk Mekah mula tertarik dengan ajaran Islam terutamanya golongan hamba. Kenapa? Sebab kan dalam Islam tiada perbezaan taraf antara kita semua. Yang tu merupakan salah satu faktor. Banyak lagi faktor yang lain dan sememangnya antum telah pelajarinya dalam silibus pelajaran kita.

Macam yang kita semua tahu, masa zaman Rasulullah ni lahirnya insan yang hebat. Jom kita list tengok,

-Saiyidina Abu Bakar as-Siddiq
-Saiyidina Umar al-Khattab
-Saiyidina Uthman bin 'Affan
-Saiyidina Ali bin Abi Talib
-Saiyidina Khalid al-Walid
-Saiyidina Mus'ab bin Umair

Ya Allah, kalau list semua, berapa page pun takkan habis. Memang ramai sahabat nabi yang hebat. Semuanya bermula dengan usrah ni. Dari usrah di rumah al-Arqam bin abi al-Arqam, Rasulullah teah menerapkan nilai aqidah dalam diri sahabat. Mantap aqidah, maka mudahlah untuk mereka menerima segala syariat yang Allah tetapkan.

Tapi, hidup ni ibarat roda. Sekejap di atas sekejap di bawah. Zaman khalifah jatuh dek orang dalam yang mengkhianati. Segala yang dikecapi, musnah begitu sahaja. Aqidah sudah tidak seutuh mereka yang terdahulu. Ibadah bagai retak menanti belah. Akhlak apatah lagi. Kita hidup dalam acuan yang tidak baik. Tapi bukan semua.

Orang Islam tika itu yang punya kesedaran, tidak boleh duduk diam. Mereka punya perancangan. Masakan kejayaan hanya pada waktu dahulu. Kita punya Al-Quran, as-Sunnah. Selagi berpegang pada dua ini, takkan tersesat kita. Di Mesir, Imam Hassan al-Banna telah menubuhkan Ikhwanul Muslimin. Menggunakan sistem usrah pada zaman Rasulullah, beliau turut menerapkannya dalam jiwa ahli-ahli Ikhwanul Muslimin ini. Antum jangan salah faham. Pada ketika ini, Ikhwanul Muslimin hanya bergerak atas dasar persatuan semata-mata. Jangan salah faham okay. Buka minda buka hati.

Sekarang, sistem usrah giat dijalankan. Bukan sekolah kita je yang ada usrah ni, SMKA lain pun ada. Dan kebanyakan sekolah lain pun dah cuba berjinak-jinak menjalankan usrah ni. Hah, bukan sekolah sahaja yang jalankan sistem usrah ni. Dekat universiti pun, ada yang jalankan usrah ni sama ada memang ada dalam sistem universiti itu, atau pun sendirian berhad. Usrah, apa matlamat sebenarnya? Okay, kita akan sambung dalam entry yang akan datang. Wallahu'alam. Ila lliqa'. :)