07 January 2015

Mengaku salah, susah ke?

Adalah kehebatan kita dalam memberi kritikan, mencari kesalahan orang lain. Tapi, kita sendiri gagal untuk mencari kesalahan sendiri dan cuba mencari alasan untuk kelihatan benar. Bak pepatah ’menegakkan benang yang basah’ kan?
Kadang-kadang bila buat salah, akan timbul lah satu ‘sense’ akan membuat kita sentiasa nak betul. Susah sangat bagi kita untuk ungkapkan “ saya minta maaf”, “memang salah saya”. Kenapa? How does it feel to be wrong? Apa kita rasa?

“Memalukan la !”
“Tak macho la mengaku salah. Nanti Jemylah tau malu lah!”
“ Rasa annoying tau dak bila org tegur. Dia bagus sangat ke ? Nak bash ah!”

Actually, we love to live a life of illusions full of correctness.  Sentiasa nak betul. Betul kan?
Paling tak pun kita akan cakap, “BIASALAH MANUSIA, ALWAYS MAKE MISTAKES.”
 *tangan dibahu mata keatas*

But the question is, how many people do really understand what it takes to be a human and learn to admit their mistakes? 
Hamba Encik Ego atau hamba Allah? Sifat ego, sombong, perasan bagus semua ini berkait rapat. Kait dengan apa?
Berkaitan dengan perkara yang membuatkan kita tak nak mengaku kesalahan kita.
Kalau dilihat dunia kini pun, berapa ramai yang sanggup membunuh kerana sifat ego, kerana ingin menegakkan kebenaran, fitnah-memfitnah berlaku apabila seseorang ingin memperbetulkan mereka.

Ingatlah wahai antum yang membenci kezaliman, bila kita ego, sombong, sifat buruk akan terus membesar dalam diri kita dan boleh jadi cahaya dalam hati kita akan menjadi gelap. Apa lagi yang tinggal bila hati dah hitam? What is left for Allah?
Hah, jadi kita mestilah latih diri kita untuk jadi rendah hati untuk semua orang. Kita sebenarnya hidup untuk kepuasan kita atau kepuasan melaksanakan perintah Allah?
Ana ambil sebagai contoh, kalau ada orang tegur kita online, walaupun dalam bahasa agak kasar tapi tak keterlaluan, sepatutnya kita kena cuba jugak untuk terima. Cuba rasakan dalam hati,

  •        Mungkin dengan comment ni, Allah bagitau aku sesuatu yang aku kena fikir balik
  •       Mungkin betul dan mungkin salah apa dia tegur, tapi apapun aku kena terima dan refleksi diri balik.     kadang2 aku tak sedar apa aku buat ni salah.


Haa, mudah kan? Instead of thinking “who is he to correct me?” don’t dwell this attitude towards ourselves, just take the good or even bad advice.
Dalam Quran membuktikan orang yang sombong, ego tidak disukai Allah. Cer kita renung firman Allah dalam Surah An-Nahl:23

“ …...Dan Allah tidak menyukai orang yang sombong.”

Dan juga dalam surah yang sama tapi ayat ke 29

“ Maka masuklah dari pintu-pintu neraka Jahannam, dan kekal di dalamnya. Maka amat buruklah tempat orang yang menyombongkan diri itu.”

Nauzubillah !

Penutupnya , ingatlah kita hidup untuk menyembah Allah, bukan untuk menjadi hamba nafsu.

Learn to take the good and leave the rest.
Learn to lower our wings of ego.
Learn to be humble at all.
Ask ourselves, do we want to follow the steps of Firaun?


Wallahu ‘Alam



0 Buah Fikiran: