06 January 2015

Gambaran sudah tersedia buat kita !

Assalamualaikum Warahmatullah .
Ada terkandung dalam hadis yang mafhumnya,
 “kamu akan dibangkitkan bersama-sama orang yang kamu sayangi kelak”.

Bayangkan ketika malaikat maut merentap nyawa kita, masa tu kita dalam syok bercinta, bercouple, berpegangan tangan sana sini dengan ajnabi, kelak kita dibangkitkan bersama ajanbi itu. Na’uzubillah!
Dan bayangkan, kalau malaikat maut mengambil nyawa kita dan ketika itu orang yang kita sayang ialah Rasulullah, tidak beruntungkah kita?
Subhanallah.

Namun, bukan isu itu yang hendak diketengahkan kali ini, tetapi isu Allah itu Maha Baik. Ya antum sekalian, Allah itu sangaaaaaaattt baik, (semangat) Mengapa?

Allah dah tunjuk dengan jelas kesesakan manusia di padang Arafah. Dengan ramai Jemaah haji yang berlainan negara , hitam,putih, hijau(ada ke?) semua dikumpulkan sekali dalam musim haji.
 Allah nak kita rasa macamana suasana di padang mahsyar kelak. Adakah kita sudah bersedia?


Sebab itu Allah menjadikan Wuquf di Arafah sebagai satu rukun haji !

Di padang Arafah itu, di mana semua orang berkongsi tandas yang sama, keadaan yang sangat tidak selesa, nak makan pun berebut-rebut, namun tiada seorang pun membantah malahan lebih sabar dan hanya menumpukan perhatian untuk meraih redha Allah. Tapi, dalam kesesakan itu ada satu khemah di mana golongan atasan yakni raja-raja, presiden negara Islam duduki. Mereka disediakan tandas yang khas dan tidak perlu berebut-rebut. Makanan juga dihidangkan kepada mereka ataupun kadang-kadang secara buffet. Wahh indahnya !

Hal sebegitu pun ada di padang mahsyar kelak tau sahabat sekalian… Di padang Mahsyar nanti ada yang akan diberi kemuliaan macam raja. Ada yang akan duduk dalam khemah Allah. Antara khemah yang paling mewah di padang mahsyar dimana orang dibawahnya tak rasa letih berdiri seperti orang lain. Siapakah golongan itu?

  GOLONGAN YANG BANGKIT BERSAMA RASULULLAH SAW0 Buah Fikiran: