15 June 2012

Buat para Naqib dan Naqibah

Assalamualaikum, buat adik-adik SMKA Al-Irshad yang dicintai,
Di sini ana nak kongsi satu laman blog yang sangat berguna utk buat para naqib/naqibah, mungkin ianya boleh dijadikan sedikit sebanyak untuk bahan usrah/ halaqah/ tazkirah di sekolah. 
Insha ALLAH moga adik-adik dapat memanfaatkannya (:


dan jangan lupa,


07 June 2012

Panduan belajar buat pelajar yg "stay at home"

salam alaik teman2,


cuti sekolah nampaknya sudah sampai ke penghujungnya,kwn2 mesti ada yg pergi "holiday"bersama keluarga,tidak lupa juga kepada calon2 PMR,SMRA,SPM,STAM,STPM...kalau asyik tulis pasal test yg bakal di ambil mesti takkan habis punya arhhh....betol kan??????

       

okey berbalik kepada tajuk kita,ana ada sedikit tips buat pelajar yg stay di rumah aka pelajar berulang...panduan nie jugak boleh di ikut oleh pelajar asrama...selamat beramal... 

    tip pertama: usha sikit apa benda tue....sediakan jadual tujuan untuk memudahkan bahagi masa...


sediakan jadual belajarrr dulu..




tip yg kedua:sediakan persekitaran yg mudah untuk  belajar dengan tenang.sesetengah pelajar sukakan suasana bermusic btol tak!!!!tpi lagi terbaik lagu maher zain abg anuar zain ...

tak dinafikan juga,sesetengah pelajar suka membuat group belajar sehingga kadang2 waktu malam smpai sanggup berjumpa semata2 kerana belajar...chewahhhhh rajin btol!!!!
tengok dlm perbincangan pendapat saling dapat bertukar..

06 June 2012

Let's Live as a muslim! :-D #4




#LESSON 4


PROUD to be a MUSLIM
aren't we?

Be proud to be one and lead our life as one. Even though our environment are not being so. 
Because, Allah's everywhere.
He's the All-Seer.



Bertaqwalah kepada Allah di mana saja engkau berada dan susullah sesuatu perbuatan dosa dengan kebaikan, pasti akan menghapuskannya dan bergaullah sesama manusia dengan akhlaq yang baik”. 

(HR. Tirmidzi, ia telah berkata : Hadits ini hasan, pada lafazh lain derajatnya hasan shahih)



We love Allah
We love the Prophet pbuh
We love Islam.
We love this DDIN!


oK.Antara masalah yang berlaku ialah biah di sekeliling kita. Bila kita nak berubah, keluarga kita tidak melakukan perkara yang sama, tidak pun memberi sokongan. 
Jadi, apa kita buat? 

KUATKAN TAQWA. InsyaAllah, Moga Allah membantu...


05 June 2012

04 June 2012

Let's Live as a muslim! :-D #2



Some things that we often miss doing being home...

#LESSON 2

Help out your PARENTS..



When will we ever have any other time to help them, 
bila dah duduk di asrama nanti?


~seize the GOLDEN opportunity NoW!~


Katakanlah: 
"Marilah, supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu, iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun; dan hendaklah (kamu) 
berbuat baik kepada ibubapa.”
 [al-An’aam 6:151]


Isn't that they ARE our LOVE ?
-showyourlove-





03 June 2012

Let's Live as a MUSLIM! :-D #1


ﺍﻟﺴﻼﻡ ﻋﻠﻴﻜﻢ ﻭﺭﺣﻤﺔ ﷲ ﻭﺑﺮﻛﺎﺗﻪ

Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam yang masih mengekalkan nikmat iman dan islam ke atas kita, manusia yang sentiasa mengharapkan rahmat dan kasih sayang-Nya.
Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw beserta keluarga dan sahabat-sahabat baginda.

Insya-Allah, during this school holiday, let's still keep up our pace to improve oneself to be a better muslim/ muslimah.
*ESPECIALLY sekarang kita berada di rumah, macam-macam cabaran dan dugaan kita hadapi, bukan?

Some things that we often miss doing being home...

#LESSON 1

Let's Go to MASJID

The House Allah. Place where the hearts' of mukminun are attached to..
-Solatul Jamaah
-Kuliah/ Preachings
-Silaturrahim


مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ أَوْ رَاحَ أَعَدَّ اللهُ لَهُ فِي الْجَنَّةِ نُزُلاً كُلَّمَا غَدَا أَوْ رَاحَ

Barangsiapa menuju masjid pada waktu pagi hari atau petang hari maka Allah akan memberikan jamuan hidangan baginya di syurga pada setiap pagi dan petang.”
(Muttafaquin alih)