13 February 2011

KEKASIH.......14 Feb or 12 Rabiulawal?????

salamullahi 'alaikum....

rasanya semua dah tau....esok, 14 Feb Hari Valentine or Hari Kekasih...tapi entry kali ni...bkan la nk ckap pasal Hari Kekasih yg 14 Feb ni...tp nk ckap pasal Hari KEKASIH kita selepas ALLAH, i.e. Nabi Muhammad s.a.w. yg jatuh pada 15 Feb taun ni...

so,apa yg perlu kita lakukan utk menyambut birthday KEKASIH kita ni???

1.banyakkan selawat ke atas baginda
kalau sambut bithday kawan ke, family ke, kita bagi hadiah kan??kalau nak sambut birthday kekasih kita ni, hadiah dia selawat je....keluar duit pon tak,,buang masa pon tak...senang kan???bukannya nk kena pergi kedai,pusing2 cari selawat mcm nk cari hadiah tu...sambil2 buat homework yg bertimbun2 tu,,selawat la...better drpd dok sumbat telinga dengar lagu2 yg x dak faedah tu...

2.praktikkan sunnah baginda in our daily life *sunnah makan,minum,tidur,etc,etc
even sunnah yg biasa2 mcm sunnah potong kuku pon,,kalau ikut cara nabi,,dah dpat pahala...

3.baca kisah2 perjalanan hidup baginda dan pengorbanan2 yg baginda buat utk kita
supaya kita sedar nabi dah buat macam2 untuk ummat dia...sebab tu kita boleh hidup senang je sekarang ni...dulu kalau tau je islam,,kena seksa la...kena pulau la...kita sekarang ni,,bebas je nk beribadah..

**selingan sikit**
nabi masa malaikat jibril bagitau yang ada ummat nabi akan masuk neraka,,nabi pengsan..then,bila nabi sedar balik..nabi kurung diri je dalam rumah,,x mau jmpak sapa2..nabi cuma keluar untuk solat jemaah kt masjid je...nabi habiskan waktu baginda berdoa kpd Allah,,supaya selamatkan ummat nabi muhammad daripada api neraka..

ha...tengoklah...betapa sayangnya nabi kt kita...so,utk mmbalas kasih sayang tu,,ikutlah sunnah nabi..bacalah selalu al-Quran yg diturunkan kpda nabi tu...

inshaallah,pesanan utk diri yg mnulis dan kpd pembaca...
wallahu a'lam..wassalamu'alaikum w.b.t.




0 Buah Fikiran: