13 March 2010

Sambutan Maulidurrasul

Assalamualaikum!! how's everyone? May Allah bless, insyaAllah :)
UP1 is over and BADAR SMAI wishes all the best to each and every single tilmiz of Irshad :)))


So, as promised, there will be post on the Maulud Nabi celebration held on the 1st to 5th March, 2010. As far as we are concern, our school never had an official and proper celebration of the particular day. Being here for almost 5 years myself, the typical celebration would be - having one day off.


Photobucket


[there's A LOT down there. Read More]

Cukup la tu intro in English. xD xD

Irshadians diwajibkan membeli [kalau belum ada] satu kitab~ kitab apakah? xD kitab syama il muhammadiah~ kitab apakah? syamaa il muhammadiah. haa. da hafal namanya? kitab apa? *isi tempat kosong*. bagos2~ nk tepuk x? eh, atas saranan PK HEM kita, yok, mari gantikan tepukan dengan "Allah. Allah. Alhamdulillah." xD

Harga kitab berbeza-beza mengikut jenis. Ada yang hardcover sampai lebih RM40, ada yg diterbitkan jabatan mufti penang [kalo xsilap], harga rm10.. n ada yg photocopied, rm6 :)
harga dan kualiti tu blakang kira, yg penting isi. :))

ha. jadinya, to ensure each n everyone of us read, at least one bab of the kitab, semua orang akan turut solat berjemaah at 2.00pm, 2.15-3.15 ada bacaan kitab shamail oleh para ustaz kita dannnn ada soalan kuiz bbrp minit sebelum bersurai + ang pow~ :))) $.$ waa. pantang betol eh tgk duit? xD


kitab shamail tu menceritakan peribadi Rasulullah dari cara makan ke cara tidur, dari cara jalan ke cara merapikan rambut dsb... tapi, harus diingat; jgn lupa rujuk index utk mengetahui taraf hadith samada sohih, hassan atau dhoif. :)

daann. setiap pagi juga, selepas bacaan Quran per-kata, 2 soalan kuiz akan diberikan oleh Ustaz Zulfikri setiap hari sepanjang minggu tersebut.

Jawapan bagi kuiz tu bolehla dikorek dari Pameran Maulidurrasul!

Pameran ni berlangsung selama 2 hari, khamis n jumaat; waktu PNP. Irshadians were welcomed to come to the exhibition during any of these periods - Pendidikan Islam, Syariah Islamiah, Pendidikan AlQuran dan Assunah or AlLughatul Arabiyyah :)



Photobucket

SLIDE: INTERACTIVE BOOTHS
haaa~ Persatuan Pendidikan Islam, Persatuan Bahasa Arab dan BADAR SMAI
masing-masing dapat tapak booth.
Antara permainan ilmiah yg disediakan;
WIN, LOSE or DRAW di mana para peserta secara beregu diminta melukis pedang Rasulullah s.a.w berdasarkan gambar-gambar Atharu Rasulullah yang terpampang di papan-papan pameran xD
TEKA NASYID - Nasyid songs are played and it's very simple, just guess.
You got it right, you'll get a prize! :)
SALASILAH - susun salasilah keluarga Nabi~ :)
ha~ Ust Marzuqi pun dapat tempat khas sempena pameran ni. Ustaz dan beberapa orang pelajar menawarkan khidmat tulisan khat at only 30sen each! lawaaa~ :))
Jualan buku pun ada~ mmg crowded lah. bukti Irshadians rajin membaca? [hehe]

Photobucket

SLIDE: TAYANGAN VIDEO
Tayangan video secara "eksklusif" kat atas pentas.. despite the very bad ventilation due to the absence of KIPAS BESAR, irshadians stayed still watching the 10min video.
First video; million thanks and credits to our very own F3 students of the
Video-Photography Club, Izzat and Afiq.
The video is then combined with a video by students of Kolej MARA Banting which,
if any of u didnt get the chance to watch.....here you go.
*p/s: xbkesempatan nk upload the first Vid.
This Vid above is taken from Utube.
Allah yubariku fiikum*
Rata-rata ramai sangat yang tersentuh dengan Video yang ditayangkan~ Alhamdulillah, moga dapat iktibar dan jom, sama-sama muhasabah! :)
Mmg ramai yang menitiskan air mata. tu la, org da pesann..xD

Pesanan Penaja: "Sape ada tisu tu, boleh la bawak kluar sekarang." *evil laugh*
hari kedua, satu lagi slide ditayangkan. Slide yang sangat simple, tanpa sebarang gambar,
namun cukup untuk memerah satu besen dan baldi air mata. 1 litre of tears la. xD
[p/s: tajuk drama jepun,harap maklum.]
satu kisah tentang detik-detik kewafatan rasulullah s.a.w~ Ada yang memang berjurai-jurai air mata, ada yang tahan sampai mata, hidung merah tahap giga, dan macam-macam ragam lagi la.. Alhamdulillah, hati kita tidak sekeras batu.
kalau rasa nak feeling lebih2 sket tengok sorang2, tengokla niii
*jgn lupa pausekan NASYID FM. xD

Photobucket

SLIDE: JOM SELAWAT!
oops. terlaju plak slide ni. Jadila tu, pening-pening .. bukan selalu. xD
JOM SELAWAT! idea Ustazah Najihah.
Kaunter Selawat untuk Banin di pintu masuk dewan dan untuk Banat, berhampiran pentas.
Setiap kelas diwajibkan menghantar sekurang-kurangnya seorang
wakil untuk lelaki dan perempuan. :)
Mudah. Daftar, tunggu giliran, dan rakam selawat anda dengan gaya tersendiri
[kreatif! betul, xtipu. Irshadians berbakat. Jangan dipendam~]
Alhamdulillah, sambutan yang amat memberangsangkan..
Banat agak malu-malu namun setiap kumpulan/individu bahagian Banin, semuanya memberikan persembahan terbaik.
Untuk penilaian, insyaAllah penilaian Banat akan dilakukan sendiri oleh Ustazah dan
ada cadangan untuk membuat undian [LIKE BUTTON di FB]
bagi menentukan top (banin) performances
! :)
Minyak Wangi 'Ator, yakni One Drop Perfume turut dijual di kaunter selawat...
dengan harga rm6 setitik [one drop, kan? hehe. gurau2.]

Photobucket

SLIDE: PAMERAN
last but not least, Pameran! :)
Banyak sangat yang dipamerkan. memang rugi kalau xdatang tengok sendiri, terutamanya
- sebahagian kelambu ka'abah yang dibeli dengan harga belasan ribu ringgit. Bukan senang nak dapat pegang, tengok depan mata!
- kitab-kitab dan manuskrip lama. Tulisan tangan dan original.
-Novel sirah Nabi, buku-buku agama dalam bahasa MELAYU, ARAB DAN INGGERIS
-Atharu Rasulullah - Banyak sangat gambar! :)
dan pelbagai lagi~
Alhamdulillah. Sambutan menjadi realiti. Bukti kita mencitai Kekasih Allah bukanlah dengan sambutan yang pelbagai~ Sambutan ini sekadar mengingatkan minda kita yang sering terleka - PERNAH ADA SATU HARI ITU, LAHIRNYA SEORANG MANUSIA AGUNG .. :)
Harap-harap sambutan ni xberakhir dengan dewan yang licin bersih kosong, tapi dengan hati yang terisi. insyaAllah. AMIIN.
wassalam alaykum. :)

2 Buah Fikiran:

Puteri said...

Salamalaik adik-adik. Akak pernah beri komen ke? Macam ye, tapi tak ingat~ Congratulation! Semakin kuat kita berdakwah, semakin besar rintangannya... Seronok sangat tengok korang hari ini despite of some 'people says'. What ever happen keep going dear brothers and sisters.. Salam sayang, salam juang dari Cairo. SMAI unites tears n joy.

Satu soalan...adakah tulisan spt artikel dll, kharijin (alumnai) macam akak diterima oleh blog ini?

Syaza Suraini said...

waalaikumsalam~

Syukran, ya ukht~
Doakan kitorang ttp istiqamah insyaAllah!

those "people says" tu memang ada, tapi insyaAllah dlm proses nk kikis satu demi satu~ huu.

artikel? boleeh! ahlan! xD