26 February 2010


Salam Maulidurrasul semua~

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W :)

Semoga kita tidak tergolong di antara golongan manusia yang mengaku mencintai Rasulullah tapi mendustai sunnah dan ajaran yang Baginda S.A.W bawa

Raikan Maulud Nabi bukan hanya setahun sekali;
amalkan sunnahnya semampu mungkin! :)


6 Buah Fikiran:

shoutul shabab;] said...

apa komen badar IRSHAD mengenai perarakan maulidurrasul? wajar atau x?

satu islam. said...

perkara furu' tak perlu dibahaskan begitu teruk sampai jadi isu negara. lainlah kalau fasal perakara 'usul macam penggunaan hukum islam dalam perundangan negara.

shoutul shabab;] said...

yallah~
ana la afham sangat :)
terang kan lagi?

satu islam. said...

biar ana terangkan.

sesetengah pihak, (berkenaan dengan isu maulidurrasul yang sukunya mahu perarakan dijalankan, suku yang lain, berpendapat tidak perlu) bila mendengar sesuatu pihak yang lain berpendapat tidak perlunya perarakan tersebut, maka lantanglah mereka bersuara ini tidak patut, itu tak patut, orang kerajaan ini jadi balaci puak yang lain, dan macam-macam lagi... padahal, perarakan yang sememangnya bida'ah hasanah ni, hanyalah sekadar persoalan cabang. maka, tak perlulah dikatakan orang itu sebegini, orang ini sebegitu. jadi besar pula isunya. bahkan sampai digelarnya orang ini, orang itu balaci... tidakkah banyak patut dilihat? (termasuklah isu-isu politik remeh yang diperbesarkan bagi menutup isu-isu lain) "tutup isu-isu lain?" boleh jadi. tapi, segalanya terserah kepada Yang Maha Tahu. wallahua'lam. namun, sememangnya di sebalik perkara cabang itu, seperti perkara-perkara lain, ada jua pro dan kontranya. yang mengerti, alhamdulillah. yang tidak, kita bagi mengerti. wallahua'lam.

Muaz Faris said...

teruskan.. ana sokong dari belakang..

blog ana

As-Sakinah itu Ketenangan said...

syukran atas penerangn yang buat saya faham :P