07 February 2010

Hakikat Poco~Poco yang ......



Salamullahialaikum!

Berita ini sudah diketahui oleh penulis dalam tahun lepas sudah. Sudah penulis postkan di blog penulis tetapi di blog friendster. Semasa itu, buta IT lagi. Al~maklumlah:P

Pada hakikatnya, penulis memang sudah lama terfikir tetapi biasalah otak setahun jagung kan?

Baiklah~ tanpa nak taip secara panjang dan demi mengelakkan pembaca blog ini lari terus meninggalkan blog kami yang baru sahaja nak mengorak langkah [janganlah lari ya!] ,

Marilah kita rungkai satu persatu

rahsia yang selama ni kita seperti buat dek, tak nampak, saja buat tak tahu dan bermacam rencam gaya negatif kita. Jom kita baca post seorang akhi kita;)


Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri-suri rumah dan badan-badan kerajaan ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia . Ia ditarikan oleh masyarakat yg beragama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian poco2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi menarikan lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan keasyikkan menarikan tarian ini.
*jahilnya rasa-riang ria suka suki time pj dulu..hukhuk
wa ilalliqa. wassalam
yang baik semuanya daripada ALLAH.
badar SMAI;)



9 Buah Fikiran:

fartvxqhlovate said...

hmm, baru tauu. so, lps ni dh tak bole buat dh la poco2? hmm, agk susah laa org nk tggal kn, sbb tarian ni agak femes+simple..

shoutul shabab;] said...

huhu
ekceli byk lagi yang lagi simple hhuhhu
fer example,
jumpstylE~!
hehhehe:D:D

fartvxqhlovate said...

aikk? yakahh? jumpstyle pn?
hehs:P abeh laa....~
slma ni gheja dok wt jumpstyle+shuffle jak kmi....
bab2 nii mmg...haihh=.=' pyh doe nk tinggaiii...~

Syaza Suraini said...

hahah. far~ bkn xleh jumpstyle tuh, kak tasha suggest lg ada lah~ xD
best oh jumpstyle. haha xD

As-Sakinah itu Ketenangan said...

a ah
hehehe
susunan ayat kami kat ats ni
pening sikit
hehe:)
jumpstyle tu buleh le
[kami minat JUMP]:D:D
jgn oopps terlebih sudah

fartvxqhlovate said...

ohh yeka? err:P
silap phm pulok. okayy2:)
jump mmg best! :D
thnx 4 the info:)

Anonymous said...

Thanks for your clarification. The same stupid chain letter is also being spread in Malaysia and many gullible Muslims believe. I’m a Muslim myslef and I think this equating the movements of poco-poco to a cross is silly. Even if it is, so what?…do Christians try to ‘convert’ people through poco-poco? Silly isn’t it?..and if anyone would be so easily converted to christianiy through poco-poco than that person must be nuts.

NURHADIRAH said...

syukran, bdar...sbb bgtau psl bnda ni....klau x kitaorg x tau la...jwbnya...

Syaza Suraini said...

to anonymous.
we are not arguing on how silly, as you said, how silly some people believe by doing this dance, we will convert to Christianity. we didn't say anything as such, didn't we?

what we meant was, we are very much concern about the hadith,

brg siapa yg meniru sesuatu kaum, dia terdiri dari golongan tersebut.

may Allah bless you.